Laat de deur van de wasmachine nooit openstaan als je niet aan het wassen bent. Het is een probleem

Velen van ons laten de deur van de wasmachine openstaan na het wassen, in de overtuiging dat we zo de binnenkant van de machine laten drogen en onaangename geurtjes voorkomen. Ook ik ben lang van mening geweest dat dit de beste oplossing is. Maar na onderzoek van verschillende deskundige bronnen en wat dieper nadenken over dit onderwerp, ben ik erachter gekomen dat dit een veelgemaakte fout kan zijn die meer kwaad dan goed doet.

Waarom is de deur van de wasmachine open laten staan een fout?

Het openen van de wasmachinedeur na het wassen lijkt misschien een verstandige manier om de binnenkant van de trommel te drogen, maar als je het verkeerd doet, loop je het risico je wasmachine te beschadigen. Als je de deur helemaal open laat staan in een vochtige omgeving, zoals de badkamer vaak is, kunnen stof en vuil zich ophopen in de wasmachine. Bovendien kan er vocht uit de omgeving in het mechanisme van de wasmachine sijpelen, wat kan leiden tot corrosie van metalen onderdelen.

Lees ook  Met deze prachtige ouderwetse techniek ziet je kleding er in een handomdraai perfect recht uit!

Risico op schimmel en zwammen

Paradoxaal genoeg bevorderen we de vorming van schimmels in de wasmachine als we de deur te lang open laten staan. Vocht in badkamers verzamelt zich gemakkelijk in de afdichtingen en in de verschillende hoekjes en gaatjes van de wasmachine, wat onaangename geurtjes en schimmelgroei veroorzaakt. Daarom is het beter om de deur slechts op een kleine kier te zetten voor voldoende luchtcirculatie, maar tegelijkertijd om overmatig vocht in de interne onderdelen van de wasmachine te voorkomen.

Schade aan afdichtingen

Een ander probleem kan schade aan de afdichtingen rond de deur zijn. Als je ze lange tijd volledig open laat staan, kunnen de afdichtingen overbelast raken, wat leidt tot vervorming of slijtage. Hierdoor kan de wasmachine zijn dichtheid verliezen en vervolgens water gaan lekken tijdens het wassen.

Lees ook  Nu de winter eraan komt, is dit het perfecte moment om creatief te worden met noppenfolie.

Hoe zorg je goed voor een wasmachine?

Het beste is om de deur van de wasmachine op een kier te laten staan, maar niet langer dan een paar uur. Zo kunnen de trommel en de interne onderdelen van de wasmachine voldoende drogen zonder dat er vocht of vuil in de trommel ophoopt. Daarnaast zal het regelmatig schoonmaken van de afdichtingen en het ventileren van de ruimte waar de wasmachine staat bijdragen aan een lange levensduur.

In één oogopslag

Hoewel het gebruikelijk is om de deur van de wasmachine open te laten na het wassen, kan dit leiden tot vochtophoping, schimmelvorming en schade aan de afdichtingen. De beste gewoonte is om de deur op een kier te laten staan, maar niet langer dan een paar uur, en om de wasmachine regelmatig te onderhouden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *