Peterselie blijft maanden vers. Bewaar het zoals mijn oma

Groenten uit de tuin smaken heerlijk, vooral midden in de winter. Maar we moeten ze wel goed bewaren, zodat ze maandenlang hun versheid en smaak behouden. Deze keer kijken we naar peterselie. Bekijk de betrouwbare methoden van je oma om het te bewaren, zodat het zelfs de strenge vorst kan overleven.

Veel tuiniers oogsten peterselie in de herfst om in de winter van de smaak en het aroma te genieten. Eenmaal geoogst moet je peterselie goed bewaren, want hij kan uitdrogen en gaan rotten, wat zelden voorkomt bij andere wortelgroenten. Hier is de belangrijkste informatie over het bewaren van peterselie.

Peterselie oogsten in de herfst – klaarmaken voor opslag

  • Oogst peterselie in oktober – je moet het op tijd maken voor de eerste vorst.

Pluk die met rijpe, maar niet overrijpe wortels. Laat zieke, rottende groenten echter liggen, omdat ze het risico op schimmel tijdens de opslag vergroten.

  • Ontdoe de wortels na het oogsten van aarde, maar gebruik hiervoor geen water omdat het vocht de ontwikkeling van schimmel bevordert.

Groenten moeten dus schoon, droog en gezond zijn.

Lees ook  Ze zet ze in potten en alle buren zijn jaloers op haar planten.

Onder welke omstandigheden kan peterselie bewaard worden?

Om te beginnen moet worden opgemerkt dat niet elke variëteit peterselie langdurig kan worden bewaard.

  • Rassen met een hogere pigmentatie, zoals ‘Alba’, ‘Berliner Bero’ of ‘Hanácka’ zijn geschikt.
  • Ze moeten worden bewaard in een donkere, koele ruimte met een temperatuur van 0 tot 1 graad Celsius en een luchtvochtigheid van 95-98%.

Daarom is het een goed idee om de groenten in een kelder, garage of koele ruimte te plaatsen.

Betrouwbare bewaarmethoden voor peterselie

  • Een betrouwbare methode om peterselie te bewaren is scheppen.

Hierbij worden smalle sleuven in de grond gegraven en de wortels erin gestoken, die worden bedekt met vochtig zand of aarde.

Lees ook  Dankzij deze truc is de was altijd binnen 30 minuten droog, zelfs in de winter. Ik heb dit geleerd in Oost-Duitsland.

Op deze manier beschermen we de groenten tegen vorst en hebben we gemakkelijk toegang tot hun voorraden.

  • We kunnen de wortels ook verder beschermen door ze volledig te bedekken met agrotextiel, stro of bladeren.
  • Een andere methode is om peterselie te bewaren in dozen die bedekt zijn met vochtig maar niet nat zand.

Dit houdt genoeg vocht vast om te voorkomen dat de wortels uitdrogen.

Aan de andere kant vermijd het bewaren van groenten in plastic bakken waar de luchttoegang beperkt is, en schimmel zich daarom gemakkelijker voortplant.

Wat kun je het beste naast peterselie planten? Met deze buren zal je oogst je stoutste verwachtingen overtreffen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *