Ongedierte in de tuin kan maanden van hard werken in een oogwenk ongedaan maken door planten te bijten en de harmonie in ons groene hoekje te verstoren. Maar in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen, die schadelijk kunnen zijn voor zowel ongedierte als nuttige organismen, kun je beter kiezen voor natuurlijke methoden. We leggen uit hoe je koffiedik en andere zelfgemaakte methoden kunt gebruiken om ongedierte effectief af te schrikken en tegelijkertijd de grond te verrijken met waardevolle voedingsstoffen.
Koffiedik: een wapen in de strijd tegen ongedierte
- Koffiedik is rijk aan aromatische verbindingen zoals cafeïne en diterpenen, die irriterend zijn voor de gevoelige reukzin van veel ongedierte in de tuin.
Woelmuizen, slakken of mieren vermijden plaatsen met een sterke koffiegeur, dus koffiedik is een effectief afschrikmiddel.
- Om deze natuurlijke methode te gebruiken, verwijder je na het zetten van de koffie het overtollige water uit het koffiedik en droog je het om schimmel te voorkomen.
- Eenmaal droog, strooi je het koffiedik op plekken waar je ongedierteactiviteit hebt opgemerkt, zoals de ingangen van woelmuistunnels of rond planten die gevoelig zijn voor slakkenaanvallen.
De optimale hoeveelheid is ongeveer een tot twee handenvol koffiedik per vierkante meter oppervlakte. Deze behandeling is goed om wekelijks te herhalen, vooral na regenval, die ons afweermiddel van het bodemoppervlak kan spoelen.
- Je moet het sediment gelijkmatig verspreiden zodat de geur indringers effectief afschrikt.
Daarnaast is het een goed idee om ze te mengen met schors of mulch om te voorkomen dat ze worden rondgeblazen door de wind.
- Het gebruik van koffiedik heeft nog een voordeel: het verbetert de kwaliteit van de grond en verrijkt deze met waardevolle mineralen.
Ze bevatten stikstof, kalium, magnesium en fosfor – belangrijke elementen voor een gezonde plantengroei. Wanneer ze in de juiste hoeveelheden worden gestrooid, verbeteren ze de bodemstructuur, verbeteren ze de beluchting van de bodem en houden ze water vast. Pas echter op voor hun verzurende eigenschappen.
- Gebruik koffiedik spaarzaam in tuinen waar de bodem al een lage pH heeft.
Hoe kom je af van ongedierte in de tuin? De beste huismiddeltjes
- Kaneel, dat vooral bekend staat als een aromatische keukenkruid, heeft ook toepassingen in de tuin als een natuurlijk ongediertebestrijdingsmiddel.
De sterke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en intense geur maken het effectief tegen woelmuizen en mieren.
- Om het te gebruiken strooi je gewoon ongeveer 5 gram op plekken waar je ongedierteactiviteit hebt opgemerkt.
Je kunt ook een oplossing van een eetlepel kaneel per liter warm water bereiden en dit op de aangetaste gebieden sproeien, waarbij je het volgende behandelt Herhaal dit om de paar dagen.
- Knoflook is een andere natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen tuinplagen.
De intense geur en het gehalte aan zwavelverbindingen weren veel insecten en knaagdieren effectief af.
- Om een huismiddeltje te maken, plet je een paar teentjes knoflook en giet je er een liter kokend water over.
- Eenmaal afgekoeld, zeef je het afkooksel en sproei je het op de planten en het gebied waar het ongedierte zich bevindt.
Om de effectiviteit te vergroten, kun je een paar druppels afwasmiddel aan de oplossing toevoegen, waardoor het product beter hecht aan verschillende oppervlakken.
Het is ook de moeite waard om te profiteren van de eigenschappen van aromatische munt, die werkt als een afweermiddel tegen veel ongedierte in de tuin, waaronder muggen en bladluizen.
- Door munt op strategische plekken in de tuin te planten, zoals rond de randen van bloembedden of rond tuinhuisjes, creëer je een natuurlijke geurbarrière.
- Je kunt ook een aftreksel van muntblaadjes maken door een handvol verse of gedroogde blaadjes over een liter kokend water te gieten.
- Eenmaal afgekoeld en gezeefd, dient deze infusie als een afweermiddel dat de moeite waard is om om de paar dagen op aangetaste plekken in de tuin te spuiten.
Gooi koffiedik nooit weg. Bosbessen zullen je dankbaar zijn