Groene aardappelen, hoewel ze op het eerste gezicht eetbaar lijken, mogen niet op ons bord komen. De kleur betekent dat ze solanine hebben ontwikkeld, dat giftig is voor mensen. Waarom zijn aardappelen groen? Vaak is het het resultaat van slechte opslag. Aardappelen worden groen als ze aan zonlicht worden blootgesteld. Het afsnijden van de groene stukjes maakt de groente helaas niet geschikt voor consumptie. Dergelijke aardappelen moeten worden weggegooid.
Iedereen komt wel eens groene aardappelen tegen. Afgezien van de kleurverandering zien ze er meestal normaal uit, dus sommige mensen denken dat het geen kwaad kan om groenten te eten die groen zijn geworden. Een andere mogelijkheid is dat iemand besluit om de groene delen eraf te snijden. Dit helpt echter niet. Het is beter om zulke aardappelen gewoon weg te gooien voor je eigen veiligheid.
Waarom zijn aardappelen groen? Licht en chlorofyl zijn de schuldigen
Aardappelen zijn groen als ze niet goed worden bewaard. De verkleuring komt door blootstelling aan zonlicht. Volgens het U.S. National Center for Poison Control kan blootstelling aan licht ervoor zorgen dat aardappelschilcellen chlorofyl gaan produceren. Chlorofyl zorgt ervoor dat de schil groen wordt en helpt aardappelen zich voor te bereiden op het uitlopen. Licht activeert ook de huidcellen om solanine te produceren.
Solanine is een glycoalkaloïde toxine met een bittere smaak. Twee glycoalkaloïden, chaconine en solanine zelf (dat in verschillende soorten voorkomt), zitten verborgen onder de algemene naam solanine. Het komt niet alleen voor in groene aardappelen, maar ook in onrijpe tomaten en pepers. Groenten produceren het van nature in kleine hoeveelheden. Verhoogde concentraties solanine in groenten maken ze ongezond. Vergiftiging kan optreden:
- hoofdpijn en buikpijn
- diarree
- braken,
- onregelmatige stoelgang,
- roodheid van de huid,
- desoriëntatie,
- koorts.
De symptomen verschijnen meestal een paar uur, soms een dag of twee na het eten van aardappelen. Hoewel weinig mensen waarschijnlijk genoeg groene aardappelen zullen consumeren om tot vergiftiging te leiden, wordt aangeraden om ze onmiddellijk weg te gooien om mogelijke ziekte te voorkomen. Jonge kinderen zijn het meest vatbaar voor solaninevergiftiging vanwege hun lagere lichaamsgewicht.
Hoe bewaar je aardappelen?
Goed bewaard voedsel gaat langer mee. Dit is niet anders voor aardappelen. Ze moeten worden bewaard op een donkere, droge en koele plaats. De optimale temperatuur is 7 tot 10 graden Celsius. De plek moet ook luchtig zijn. Aardappelen die op deze manier worden bewaard, kunnen tot een maand worden bewaard.
Een voorraadkast of kelder lijkt daarom de ideale plek. Maar niet iedereen heeft daar toegang toe. In deze situatie kun je aardappelen het beste bewaren in een papieren zak en ze uit de buurt houden van apparaten die heet worden of warmte uitstralen. Het is beter om ze niet in de koelkast te bewaren, hoewel de ideale temperatuur voor het bewaren van aardappelen ongeveer 10 graden Celsius is. Het zetmeel zal veranderen in suiker en de aardappelen krijgen een zoetige smaak en een onaangename, soort “zanderige” textuur.
Hoe lang bederft bevroren vlees? Dat hangt af van het soort vlees. Het bederft het snelst