Je koopt een citrusvrucht en die gaat binnen de kortste keren schimmelen? Als je dit scenario heel goed kent, moet je eens kijken hoe je deze vruchten bewaart. Vooral omdat het herfst is wanneer hun seizoen begint. Wij geven je advies over hoe je citrusvruchten kunt bewaren, zodat ze zo lang mogelijk vers blijven.
Citrusvruchten in de koelkast? Niet altijd een goed idee
Veel mensen zijn gewend om citroenen in de koelkast te bewaren. Het blijkt dat dat niet de handigste plek is, want het kan:
- bederf bevorderen
- de vorming van schimmel op het oppervlak
De enige uitzondering is fruit dat al gesneden is. Zulke citrusvruchten kunnen in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan een paar dagen. Als je bijvoorbeeld een in plakjes gesneden citroen hebt, kun je deze in speciale voedselzakjes of een bakje doen voordat je hem in de koelkast legt, zodat geurtjes van het apparaat niet in het fruit trekken en het niet uitdroogt.
Waar bewaar je citrusvruchten?
Als je een voorraad verse citrusvruchten hebt ingeslagen, loont het om er een goede plek voor te vinden in huis.
- Ze op een droge maar schaduwrijke plek bewaren is ideaal.
- Als het moeilijk te vinden is, houdt niets je tegen om ze in papieren zakken te bewaren. Als je voor deze methode kiest, moet je één ding weten. Het is beter om maximaal drie tot vier stuks in elke zak te bewaren. Hoe minder citrusvruchten bij elkaar, hoe groter de kans dat ze gaan bederven en hoe makkelijker het is om de staat ervan in de gaten te houden.
Hoewel het waar is dat citrus wordt geclassificeerd als bederfelijk fruit (het kan tot twee weken worden bewaard onder gunstige omstandigheden), is het het beste om niet te treuzelen en ze regelmatig te eten. Citroenen, mandarijnen en sinaasappels die te lang wachten om op te komen, verliezen stevigheid, worden donker en krimpen langzaam (dit is een gevolg van waterverlies). Als onze citrusvruchten na verloop van tijd van uiterlijk veranderen, is dat een teken dat het een goed idee is om ze snel op te eten voordat ze door schimmel worden aangetast.
Wees voorzichtig met wat je in de buurt van citrusvruchten bewaart
We weten al dat citrusvruchten lang houdbaar zijn, maar meer dan eens, niet twee keer, worden ze snel slecht ondanks onze zorgvuldige aandacht voor hun opslag. In dit geval moeten we kijken naar het andere fruit en de andere groenten die samen met hen worden bewaard.
- Het blijkt dat sommige ethyleen afscheiden, wat het rijpen van citrusvruchten versnelt, waardoor ze sneller bederven.
Welke zorgen ervoor dat fruit sneller bederft? Dit zijn onder andere bananen, appels, avocado’s, meloenen, asperges en tomaten.
Gooi ze niet in de prullenbak. Beter nog, doe de fruitpitten in een zak. Ze zullen een echte winterredding zijn