Vermijd absoluut het snelwasprogramma. Er zijn twee redenen waarom dit vaak over het hoofd wordt gezien.

Op het eerste gezicht lijkt het snelwasprogramma van wasmachines en vaatwassers misschien milieuvriendelijk. In veel gevallen is het echter beter om ze helemaal niet te gebruiken.
Als je de woorden ‘snelwasprogramma’ leest, zou je kunnen denken dat het milieuvriendelijker is dan een normaal wasprogramma omdat het programma zo kort draait, zoals een snelle douche. Dit is echter misleidend: met korte draaitijden neemt het energieverbruik over het algemeen toe. Het wasmiddel kan niet efficiënt werken in een korte tijd, dus de wasmachine moet het water heel snel verwarmen. Ook het waterverbruik is vaak hoger.

Lees ook  Je hoeft de folie alleen maar in heet water te leggen. En wat denk je? Het maakt alles voor je schoon!

Dit betekent dat snelwasprogramma’s – voor zowel wasmachines als vaatwassers – over het algemeen niet zuinig zijn:

  • ze gebruiken meer water
  • ze verbruiken meer elektriciteit

Ze zijn dus duur en schadelijk voor het milieu.
Uitzondering: als een wasmachine of vaatwasser een snel warm programma heeft, is dit goedkoper dan een langer programma. Hiermee kan echter alleen licht vervuilde kleding of vaat worden gewassen.
Kiezen voor een zuinig of ecologisch programma bespaart geld en is milieuvriendelijker. Een langer programma vereist minder elektriciteit en lagere temperaturen. Een wasprogramma kan volledig zijn werk doen.

Lees ook  Waarom probeer je thuis geen aloë vera te kweken? Het heeft veel nuttige eigenschappen.

Door een snel wasprogramma op hoge temperatuur te vermijden, ben je al veel milieuvriendelijker bezig met het wassen van kleding of vaat. Hier zijn nog een paar tips:

  1. Kies echt groene stroom: Door deze keuze te maken, draag je actief en effectief bij aan de energietransitie.
  2. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel: Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt bij het wassen van kleding of de vaat. Overmatig gebruik kan vaak leiden tot resten op kleding of borden.
  3. Vermijd voorwassen ofweken: Voor normaal bevuilde kleding of borden is voorwassen of weken niet nodig. Voor hardnekkige vlekken op kleding kan een voorbehandeling worden gedaan.
  4. Geen halfvolle apparaten: Omwille van het milieu moeten wasmachines en vaatwassers altijd volledig worden gevuld. Vul ze echter niet te vol. Als de wasmachine maar half gevuld is, wordt er onnodig veel water en energie verspild.
  5. Vermijd de wasdroger: De wasdroger verbruikt veel energie. Je kunt deze energie – en de bijbehorende kosten – na het wassen besparen door je kleding buiten op een droogrek of binnen op een droogrek te drogen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *