Dit is de beste manier om orchideeën water te geven. Het laat ze uitbundig bloeien

Denk je dat orchideeën water geven een eenvoudige zaak is? Niets is minder waar. Deze unieke planten kunnen kieskeurig zijn en hun wortels hebben zeer specifieke behoeften. De juiste bewateringstechniek kan het verschil maken tussen een orchidee die uitbundig bloeit of een orchidee die snel aan kracht verliest. We onthullen beproefde bewateringsmethoden waarmee je de schoonheid van deze exotische bloemen ten volle kunt waarderen.

Geef orchideeën pas water als het substraat volledig is opgedroogd. Dit is een van de belangrijkste regels bij het verzorgen van deze planten. Je kunt het vochtgehalte van het substraat controleren door er een houten stokje in te steken. Als je de orchidee water geeft voordat het substraat helemaal droog is, loop je het risico op wortelrot en vergeling van de bladeren, wat de plant aanzienlijk kan verzwakken.

De orchidee water geven met een gieter of fles

  • Orchideeën worden het vaakst bewaterd met een directe waterstraal uit een kan of fles.

Deze methode is echter geen vervanging voor regelmatig water geven. Hoewel dit een van de eenvoudigste oplossingen is, moet er speciale zorg worden besteed aan deze planten.

  • De orchidee moet uit de bak worden gehaald en gedurende 15 seconden voorzichtig water krijgen.
  • Laat later het overtollige water weglopen op een bord.

Laat het goed uitlekken na het water geven, zodat de orchidee niet in het water staat. Het water mag ook niet in het substraat blijven staan, want dan gaan de wortels rotten. Vergeet ook niet om de bladeren niet nat te maken – overmatig vocht op hun oppervlak kan leiden tot schimmelziekten.

Lees ook  Het is verrassend hoeveel mensen dit vergeten te doen voor de winter, en dat kan ze duur komen te staan, met boetes die kunnen oplopen tot €450.

Orchideeën water geven door ze onder te dompelen in water

  • Een andere effectieve methode is de “gootsteen”-methode, waarbij de hele orchideeënpot 10 tot 15 minuten in water wordt ondergedompeld.

Op deze manier worden de wortels volledig doordrenkt en loopt het overtollige water gewoon van de plant af.

  • Vul een bassin of grote bak met lauw water zodat het niveau bijna tot de bovenkant van de orchideeënpot komt.
  • Dompel de pot langzaam onder, waarbij je erop let dat het water het substraat niet wegspoelt.

Om de plant stabiel te houden, kun je hem verzwaren met een steen of een ander zwaar voorwerp.

  • Laat de orchidee ongeveer 10 minuten in het water staan.
  • Nadat deze tijd verstreken is, verwijder je de pot en laat je het overtollige water goed uitlekken voordat je de plant terugplaatst in zijn decoratieve bak.

Laat een orchidee nooit langer dan 15 minuten weken, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Deze methode wordt vooral aanbevolen tijdens periodes van intense orchideeëngroei en bloei, wanneer de planten meer vocht nodig hebben.

Hoe geef je orchideeën water?

De frequentie van water geven aan orchideeën hangt af van het seizoen, het type substraat en de omstandigheden in huis.

  • In de zomer, wanneer de planten in de groeifase zijn, moeten ze vaker water krijgen – ongeveer om de 7 tot 10 dagen.
  • In de winter, wanneer orchideeën in de rustperiode gaan, kan deze behandeling minder vaak worden toegepast, d.w.z. eens in de 2-3 weken.

Je moet echter altijd de wortels in de gaten houden – als ze zilver van kleur zijn, betekent dit dat de plant water nodig heeft.

  • Orchideeën kun je het beste water geven met regenwater, gefilterd water of gekookt en afgekoeld water.

Gewoon kraanwater, vooral in gebieden met een hoge hardheid, kan leiden tot kalkaanslag op de wortels en bladeren, wat orchideeën zeer slecht verdragen. Eens per maand een orchideeënspecifieke meststof toevoegen, vooral tijdens het groeiseizoen, bevordert een gezonde ontwikkeling en uitbundige bloei.

Lees ook  Twee redenen waarom je nooit meer een droger in je appartement zult hebben

Controleer de orchideeënwortels regelmatig

Bij orchideeën is een van de belangrijkste taken om de wortels regelmatig te controleren. Als de plant gezond is en goed water krijgt, zullen ze groen en sterk zijn. Luchtwortels die buiten de pot groeien zijn een natuurlijk verschijnsel en moeten niet verwijderd worden.

  • Als de wortels geel, bruin of zacht beginnen te worden, kan dit betekenen dat de orchidee te veel water krijgt of te weinig licht.

In zulke gevallen is het ook een goed idee om te controleren of het substraat niet te compact is – orchideeën hebben een los, doorlatend substraat nodig dat ze veel luchtcirculatie geeft.

Regelmatig verpotten, om de 1-2 jaar, helpt ook om gezonde wortels en verse grond te behouden.

  • De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar, na de bloei, wanneer de plant het groeistadium heeft bereikt.

Zorg ervoor dat de pot goed geventileerd is en drainagegaten in de bodem heeft.

In plaats van het weg te gooien, kun je het raspen en je orchidee ermee bemesten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *