Kunnen planten overleven naast een radiator? De herfst en winter kunnen zwaar zijn voor kamerplanten, maar dat komt niet alleen door de lage temperaturen buiten. Het zijn niet de lage temperaturen die het probleem vormen, maar de droge lucht en de warmte die radiatoren afgeven. Het goede nieuws is dat er bloemen zijn die deze omstandigheden prima aankunnen. Kijk maar eens naar de exemplaren in kwestie.
Droge en oververhitte lucht van een radiator is niet alleen slecht voor mensen en dieren, maar ook voor kamerplanten. Sommige exemplaren vergaan zodra het stookseizoen begint. Gelukkig kunnen we altijd bloemen kopen die zulke omstandigheden niet alleen verdragen, maar zelfs prettig vinden. Succulenten in het bijzonder zijn zulke planten.
Kunnen planten bij de radiator staan? Deze planten zijn niet bang voor droge lucht
- De meeste bloemen verdragen droge, te warme lucht niet zo goed.
Het stookseizoen leidt er al snel toe dat veel exemplaren uitdrogen, en daar kunnen we niet veel aan doen.
- Een verandering in luchtvochtigheid kan bijna fataal zijn voor de meeste gevoelige bloemen.
Gelukkig zijn er potplanten die niet alleen van de warmte houden, maar ook rustig op een vensterbank kunnen staan, vlak naast een radiator die aanstaat. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk en aangenaam om te kweken, allemaal dankzij hun dichte bladeren, waardoor ze water kunnen opslaan.
- Deze groep planten wordt vetplanten genoemd en omvat onder andere kalanchoë, verschillende soorten vetbladige planten, agaven, aloë’s en gasteria.
Als we ze in de buurt van een radiator zetten, moeten we echter altijd de basisregels voor verzorging in gedachten houden. Zo zullen we lang van hun uiterlijk kunnen genieten.
Een bloem die in de buurt van de radiator kan staan. Hoe zorg je goed voor vetplanten in de herfst en winter?
We beginnen bij de grond, een van de belangrijkste punten bij de verzorging van de plant.
- Vetplanten moeten worden geplant in veengrond.
Dat is licht en doorlatend en lijkt op de grond waarin ze in het wild leven.
- Je kunt ook zelf een geschikt substraat maken door allesgrond te mengen met zand of grind.
Hoewel vetplanten woestijnbloemen zijn, betekent dit niet dat ze niet regelmatig water moeten krijgen. Wij doen dit echter niet zo vaak, zodat ze de tijd hebben om overtollig water af te voeren.
- In de zomer en lente is één keer per week water geven voldoende.
- In de herfst en winter daarentegen kunnen we het maar één keer per maand doen.
De planten verdragen hoge temperaturen, dus ze groeien goed op goed verlichte, droge plaatsen. Op schaduwrijke plaatsen kunnen ze snel overwoekeren en afsterven.
- Sterk groeiende vetplanten moeten overgeplant worden in andere potten, maar ze hebben niet zo’n snelle reactie nodig als andere bloemen.
Ze groeien ook van nature in groepen, dus we kunnen gerust wachten om ze op dezelfde manier te behandelen.