Wat is de beste manier om vocht uit ramen te krijgen? Dit is een beproefde methode om je ramen droog te krijgen.

Het probleem van beslagen ramen en watercondensatie op het oppervlak is vooral merkbaar in de herfst en winter en dit fenomeen wordt erger met het begin van het stookseizoen. Wat veroorzaakt vocht op ramen en kan het effectief worden bestreden?

Waar komt vocht op ramen vandaan?

In de herfst en winter zien we vaak de kenmerkende stoom en condensatie op de ruiten. In zo’n situatie kun je je afvragen of het probleem van vocht op ramen wordt veroorzaakt door een foutieve constructie of onjuiste installatie. Natuurlijk kan dit in extreme gevallen relevant zijn, maar veel vaker ligt de oorzaak ergens anders.

  • Het fenomeen raamcondensatie wordt veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte en het temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

De vochtigheid in het appartement kan toenemen bij het uitvoeren van alledaagse routineactiviteiten – koken, baden, strijken of de was drogen. Het vocht dat in huis ontstaat, kan niet ontsnappen, vooral niet als de ramen gesloten en dicht zijn, dus slaat het neer op de koudste oppervlakken in de kamer, en dus vooral op het glas van onze ramen.

Lees ook  Wij hebben het antwoord op je vraag! Dit is waarom de eco-modus van je vaatwasser eigenlijk langer duurt dan de andere programma's.

Hoe komen we van vocht uit ramen af?

Voordat we verder gaan met specifieke oplossingen voor het verwijderen van vochtige ramen, moeten we aandacht besteden aan een belangrijk aspect, namelijk het vochtigheidsniveau in het appartement.

Het optimale vochtigheidsniveau in de kamer moet tussen 40 en 60% liggen. Deze waarden kunnen echter variëren afhankelijk van de temperatuur in de kamer.

  • Als de luchttemperatuur in de kamer 19-20 graden Celsius is, moet de luchtvochtigheid ongeveer 55-60% zijn.
  • Als de temperatuur 21-22 graden Celsius is – ongeveer 40-45 procent.

De tweede factor die condensatie op de ramen kan beïnvloeden is de technische staat van de ventilatie in het appartement, dus het is de moeite waard om te controleren of deze goed werkt. Om het risico op vocht op de ramen te minimaliseren, moet je ervoor zorgen dat je het appartement in de herfst en winter regelmatig ventileert.

We kunnen vocht van ramen verwijderen door gebruik te maken van kant-en-klare oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld in de vorm van speciale vochtabsorbers. Het assortiment van dergelijke absorbers is zeer uitgebreid en hun prijzen variëren sterk.

Lees ook  Noch in de koelkast, noch met ander fruit: foolproof trucs om bananen langer houdbaar te maken

We kunnen ook met succes huismiddeltjes gebruiken om van vocht uit ramen af te komen en de benodigde grondstoffen liggen waarschijnlijk in de keuken. Als we worstelen met het probleem van beslagen ramen, kunnen we het beste rijst gebruiken.

  • Doe de rijst in een kommetje en zet het bij het raam. Rijst absorbeert vocht heel goed, waardoor condensatie wordt voorkomen.

Een andere, even effectieve oplossing is om zuiveringszout te gebruiken.

  • Bedek het zuiveringszout in het bakje met een stuk kaasdoek en zet het op de vensterbank. Gewoon keukenzout heeft hetzelfde effect als zuiveringszout.

Katteneigenaren kunnen ook verse kattenbakvulling van hun huisdier lenen , die vochtabsorberende eigenschappen heeft. Een goede oplossing is ook het gebruik van zakjes gevuld met speciale silicagel, die fabrikanten vaak toevoegen aan bijvoorbeeld schoenendozen. Leg het strooisel of de zakjes gewoon op de vensterbank naast het raam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *