Beddengoed wassen op 90 graden om bacteriën kwijt te raken? Dat is het ergste wat je kunt doen

De was is voor veel mensen een echte nachtmerrie. Eerst de worsteling met grote lakens (nog erger met die met elastiek), dan ze in de wasmachine schuiven. Dan is er nog de vraag of die 90 graden te veel is. Ja, het is te veel.

Beddengoed verdient een speciale behandeling. We brengen er tenslotte elke dag veel tijd in door. Het komt voortdurend in contact met ons lichaam en al zijn producten, zoals zweet, speeksel of dode huid. Het is een echte broedplaats voor bacteriën en andere beestjes – mijten of, nog erger, platwormen. Daarom kiezen velen van ons ervoor om ons beddengoed op zeer hoge temperaturen te wassen.

Beddengoed niet koken

Het blijkt dat wassen op 90 graden het slechtste is wat we kunnen doen voor ons beddengoed. Niet alleen zal het sneller bederven, maar het kan ook krimpen. Maar hoe bescherm je jezelf tegen de aanval van bedwantsen? Een lage temperatuur zal niet alle bacteriën doden. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

Lees ook  Bezorgd dat je hortensia's zullen bevriezen in de winter? Dit is de manier om ze te beschermen

Ten eerste is het belangrijk wat je wast. Het beddengoed zelf heeft verschillende behandelingen nodig en de matrasbeschermer weer andere. Ten tweede hangt alles af van hoeveel tijd je in bed doorbrengt. Je beddengoed zal in een andere staat zijn als je 6 uur in bed ligt, en in een andere staat als je 12 uur lang niet uit bed komt. De wasfrequentie is ook het overwegen waard. Dit hangt ook af van de mate van vervuiling, maar er zijn enkele richtlijnen. Volgens The Sun is de algemene vuistregel dat beddengoed één keer per week gewassen moet worden en de matrasbeschermer één keer per maand.

Lees ook  Ik kan niet geloven hoe snel het stof van de jaloezieën verdwijnt! Vroeger deed ik er lang over, nu gebruik ik deze truc altijd.

Wanneer is het 60 en wanneer is het 40 graden? En hoe zit het met centrifugeren?

Sterker nog, beddengoed hoeft helemaal niet op heel hoge temperaturen gewassen te worden. Een temperatuur van 90 graden is zeker te hoog. Een te lage temperatuur wast vlekken er echter niet uit en doodt bacteriën en mijten niet. De optimale temperatuur is 60 graden. Het is belangrijk dat de cyclus minstens 2 uur duurt om al het vuil te verwijderen. Wat de matrasbeschermer betreft, moeten we hier niet te gek doen. Een instelling van 40 graden, een korte cyclus en laag centrifugeren is voldoende. Anders kan de beschermer krimpen en vervormen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *