De Chef-kok: Raffaele Uva

Wie is Raffaele Uva? Een zeer vastberaden persoon die zeker is van zijn eigen ideeën en een duidelijke visie heeft over wat hij wil, leuk vindt en niet leuk vindt. Uva gelooft in studeren, en weet dat hij altijd een stap voor op zijn keukenbrigade moet hebben als hij ze echt iets wil leren.


Geboren te Purmerend in 1973, voltooide hij de Europese School te Bergen N.-H. Zijn eerste ervaring in het vak kwam al op zestienjarige leeftijd als keukenhulp in het Restaurant Mario te Neck van zijn vader Mario Uva. Dit was het begin van een sprankelende carrière die hem de mogelijkheid bood om de gewaardeerde familierecepten eigen te maken onder leiding van zijn opa Raffaele en oma Catharina, en later vader Mario - die de fijne kneepjes van het vak in de betere restaurants van Cattolica (Emilia-Romagna) leerden. Gedurende de jaren '90 kwamen de eerste erkenningen voor het familiebedrijf, waaronder "Il Diploma Cucina Eccellente" van de Accademia Italiana della Cucina. In het jaar 2000, inmiddels werkzaam chef-kok van het familierestaurant ontving Raffaele zijn eerste Michelin-ster.

Naast het onderhouden van Cucina Uva, een eigen Kookstudio te Neck, beschikt Raffaele over de nodige ervaring op het gebied van productontwikkeling voor houdbare pasta en pastasauzen. In 2004 werkte hij mee aan de oprichting van Restaurant Onassis en Gusta Vino te Amsterdam en in 2013 aan Ristorante Divino te Purmerend, waarna hij stilletjes zijn ideeën uitwerkte voor zijn eigen restaurant.

Het vrij komen van het pand aan de Koemarkt in Purmerend begin 2015 was de kans om zijn ambities waar te maken.

Raffaele UVa